Resa med rullstol

En blogg som förhoppningsvis inspirerar andra funktionshindrade till att ge sig ut på resor runt om i världen. Vi riktar oss främst till personer i manuell rullstol då det är så frugan tar sig fram här i världen (maken är gående). Tanken med bloggen är att vi vill dela med oss av våra erfarenheter när det gäller resande och att ge tips och råd kring de platser vi besöker. Välkommen in till vår blogg!

Serpentinvägar för hela slanten

Publicerad 2017-01-05 21:48:38 i Europa,

Idag har bilen fått bekänna färg ordentligt. Vi har bilat över till östra sidan av Cypern och den lilla staden Polis. Maken valde att köra över Troodosbergen. Vi var så högt upp att det låg snö utmed vägkanten vilket var lite oroväckande eftersom det var sommardäck på bilen. Som tur var så låg det ingen snö på vägen så det gick smidigt ändå. Naturen och även utsikten är fantastisk uppe i bergen. Ska ni upp i Troodosbergen så rekommenderar vi absolut att ni ser till att hyra en motorstark bil för den får verkligen jobba i uppförsbackarna som emellanåt har upp till 12 graders lutning.
Efter några mil och säkert 1000 kurvor senare rullade vi in i det lilla samhället Polis. Vi hade sett ut en fiskrestaurang innan som vi hade velat pröva men när vi kom dit så var den tyvärr stängd trots att vi kollat hemsidan innan. Det blev istället en annan fiskrestaurang som låg tvärs över gatan. Vi beställde en fish meze att dela på men alla 16(!) rätter som vi fick in förutom havsabborren var friterade vilket gjorde oss ganska besvikna och resulterade dessutom i en rejäl halsbränna för frugan. Första riktiga bottennappet när det gäller maten här på ön! Godast var abborren och makens färskpressade apelsinjuice.

När vi skulle betala så hamnade notan på 29 euro. Tyvärr så kunde man inte betala med kort och vi hade bara 25 euro i plånboken. Bankomaten utanför var givetvis avstängd och en annan bankomat som låg runt hörnet accepterade bara VISA-kort vilket vi naturligtvis inte hade med oss där och då. Men restaurangägaren var så gullig att han nöjde sig med våra 25 euro vilket uppskattades väldigt mycket.

Eftersom det tog sin lilla tid att köra till Polis hade solen nästan gått ner när vi lämnade restaurangen, så vi ställde in GPS:en på närmaste väg till Nicosia. Vi tänkte köra norr om Troodosbergen men efter några mil hamnade vi en gränsövergång mot den turkiska sidan och där gäller ju inte vår försäkring på hyrbilen så vi tog beslutet att vända och gav oss istället i bäckmörkret upp mot Troodosbergen igen med nya backar och kurvor som följd.
Fördelen med att köra över bergen vid den här tidpunkten på dygnet är att vi bara fick möte en enda gång vilket var skönt för då kunde vi gena i många kurvor och därmed hålla en hyfsad bra fart i både upp- och nedförsbackar. Men det är en stor utmaning att köra dessa vägar så man bör vara väldigt koncentrerad på vad man gör. Uppe i bergen så är det inte bara kurvorna man ska hålla koll på. Det kan emellanåt ligga stora stenar på vägen samt så finns det vilda getter som gärna vill befinna sig på ställen där man inte vill ha dom... Till slut kunde vi äntligen rulla in i Nicosia och vi har nu lovat oss själva att nu är det slut på serpentinvägar för den här gången.

Imorgon, som tyvärr är vår sista heldag här på Cypern, planerar vi att dra till Limasol. Men då tar vi motorvägen.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela